Experts sanitaris associen directament incineració amb càncer

La probacapsbilitat de morir de càncer és molt més elevat si vius en un radi de 5 quilòmetres d’una incineradora que en un punt més distant. 

Així ho diu un estudi científic del 2013, que els doctors Josep Martí i Carme Valls del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) van exposar aquest dijous al casal de La Prosperitat davant d’una trentena de persones. Per als doctors, la valorització de residus, “és només un eufemisme per no dir incinerar i, a més, la crema de biomassa també contamina”, va assegurar Josep Martí, que va compartir l’experiència pilot que s’està fent entre la ciutadania que viu al costat de la incineradora de Mataró i que revela que cada dos anys els habitants de la zona tenen el doble de dioxines en sang. Valls va apuntar que seria del tot viable fer aquesta prova també entre la ciutadania de Montcada i Reixac.
“La gestió i la crema de residus urbans són un risc per a la salut”, va explicar Martí qui va alertar de la perillositat de la combustió per la seva heterogènia composició, que desprèn òxids de nitrogen, òxid de sofre, òxid de carboni, partícules diverses ultrafines, metalls pesants, dioxines, furans o hidrocarburs aromàtics, partícules nocives per a la salut que repercutirien sobre l’augment fins a un 71% del casos de càncer de pleura, d’estómac, de fetge, de ronyó, ovari, pulmó i de leucèmia.
En el marc de la campanya contra la crema de residus a la cimentera dijous, el col·lectiu Pigme@s revoltos@s, que ha donat suport a la Plataforma Antiincineració de Montcada organitzant, a més de la xerrada, una exposició i un concert benèfic en què van recaptar 1.400 euros quantitat que se sumen als 5.200 euros que ha aconseguit la Plataforma amb la campanya ‘#judicialacimentera’ per sufragar els costos judicials del procés obert contra la fàbrica Lafarge.
A l’acte també va participar Mercè Girona del Cepa, com a representant del col·lectiu d’ecologistes. Girona va presentar els eixos bàsics de l’Estratègia Catalana Residu Zero que promou una alternativa a la gestió actual dels residus. Segons la representant ecologista el 70% dels residus es tracta en abocadors i incineradores quan el 85% de les deixalles podria ser reciclada. “Aquest model és insostenible i obsolet”, va denunciar Girona.

Font:Article de La Veu 21-3-2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: