No podem acceptar els danys ambientals d’Iberpotash

Les entitats ecologistes demanen a la Generalitat que iniciï el procediment per Responsabilitat Ambiental contra l’empresa Iberpotash per l’impacte ocasionat de la mineria del Bages

És la primera vegada que es demana a Catalunya l’aplicació de la Llei 26/2007, de 23 d’octubre, de Responsabilitat Ambiental.

Avui s’ha presentat en roda de premsa els objectius i la concreció de la demanda de les entitats adreçada el 26 de juny passat al Conseller Santi Vila del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

El resum de les demandes és el següent:

  • L’inici de l’expedient de responsabilitat ambiental en relació als danys ambientals i a les amenaces de danys que causa l’activitat d’Iberpotash a les masses d’aigua de la conca del riu Llobregat.
  • Que s’exigeixi a Iberpotash que adopti i executi mesures  per evitar els danys ambientals produïts i  de prevenció de futurs danys ambientals associats a la seva activitat.
  • Que es procedeixi a la suspensió provisional de les obres de construcció de la rampa de la mina de Cabanasses a Súria, vist que no s’han avaluat els efectes que aquesta ampliació de l’activitat tindrà.
  • Que es faci una valoració dels danys ambientals i les costos, i es defineixin les mesures de reparació corresponents.
  • Que s’identifiquin les autoritats i el personal de la Generalitat de Catalunya sota la responsabilitat dels quals s’ha de tramitar i resoldre aquesta sol·licitud, i l’expedient d’exigència de responsabilitat ambiental.
  • Que es notifiqui als sota signants totes les actuacions que es portin a terme en relació amb la present sol·licitud i se’ls doni l’audiència que determinen les normes.

rodaSegons declara en Jordi Badia de l’entitat L’Alzina i la plataforma Montsalat: “Els runams salins afecten a tot Catalunya, són un tema de país. S’han acumulat uns 70 milions de sal als runams salins del Bages”.

Segons declara na Marta Gumà, presidenta de Depana “és l’agressió ambiental més greu de Catalunya per la magnitud de l’impacte i la persistència en el temps”. També ha denunciat la connivència entre el govern d’Artur Mas i l’empresa mare israeliana, que comporta una situació de permissivitat de les autoritats.

Segons declara en Josep-Lluís Moner de l’entitat ecologista CEPA-EdC, remarca “la importància que un gruix important d’entitats ecologistes del país hem dut a terme aquesta iniciativa”. Ha afegit que la pròpia administració (l’Agència Catalana de l’Aigua) reconeix en la diagnosi del compliment de la Directiva Marc de l’Aigua, que la salinització ocasionada per Iberpotash és una de les causes més importants que dificulten l’assoliment dels objectius de bona qualitat de l’aigua el 2015.

IMG_0970.1Ramon Minoves president de la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC) ha remarcat que “la Generalitat ha d’avaluar els costos ambientals per a què siguin assumits per qui ha contaminat, Iberpotash, com demana la Llei de Responsabilitats Ambientals”, punt que ha estat exposat per totes les entitats i que formen part de la demanda presentada.

La Generalitat ha de resoldre en un termini màxim de tres mesos la demanda formulada. Passat el termini, si no es rep resposta, les entitats actuaran amb els mitjans legals oportuns i no descarten elevar-ho a la Comissió Europea.

S’ha presentat el primer vídeo “La Muntanya de la Vergonya” que denuncia el dany provocat a la zona per l’activitat minera desenvolupada per l’empresa i autoritzada per la Generalitat de Catalunya, i apunta les possibles solucions com s’ha realitzat a d’altres països de la CE.  (http://youtu.be/m5jAUJ4U1tk).

S’adjunta una declaració de premsa i un dossier.

Per més informació: Josep Lluís Moner 687 40 49 65 i 93 405 43 77 (fins les 14’30h)

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: