#Vacamorta sense #abocador. Seguim lluitant!

La Plataforma Anti Abocador de Cruïlles (PAAC) som una associació cívica, legalitzada des de l’Octubre del 2000, que lluitem amb tots els mitjans tant legals com de sensibilització i mobilització social per impedir la imposició d’un abocador de residus industrials i de residus d’origen domèstic que contaminen les terreres de Vacamorta.

Fa 14 anys que estem esperant que tanquin, buidin i restaurin les terreres, tal com diuen les 5 sentències que nosaltres la PAAC, hem guanyat: 18-7-2003 J.Contenciós.Administratiu. Girona nº1/ 30-12-2003 T.S.J.C./ 24-11-2006 T.S.J.C./ 23-09-2011 T.S.J.C./ 14-02-14 T.Suprem).

Durant aquest temps tots els consellers corresponents tant de CIU com del tripartit (ICV), han beneït durant gairebé 14 anys l’abocador obviant les lleis vigents, la salut de les persones i del medi ambient.

Fa pocs dies per la ràdio i la premsa sorgiren unes declaracions al Parlament del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila que digué: … “Volem demanar al T.S.J.C. que esvaeixi alguns «dubtes» entorn de l’execució de la sentència, perquè podria ser pitjor el remei que la malaltia” i que “el Departament veu amb preocupació traslladar 2,2 milions de tones de residus. I en el Diari de Girona el 23/714, podiem llegir: “No els acaba de satisfer des del punt de vista de les garanties sanitàries i ambientals” .

El Conseller que gaudim demostra dubtes i preocupació per aconseguir -amb l’ajuda del jutge -alertant-lo dels suposats perills- de treure els residus. Quan la verdadera preocupació hauria de ser com treure els residus, causant les mínimes molèsties, per aconseguir el descans ben merescut d’aquest territori, i de la gent que l’habita.

Però tant la PAAC com L’Ajuntament de Cruïlles estan interessats en que es complexi, d’una vegada per totes, la sentència completa del Tribunal Suprem que obliga a tancar –sense més demora- buidar i restaurar la zona afectada. I enlloc d’alarmar a la població i als tribunals, proposa al Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC) que doni les pautes per fer un estudi per diagnosticar l’estat de l’abocador i donar les solucions més respectuoses amb el medi i la salut de els persones, que va més enllà del que el Conseller manifesta: dubtes, preocupació, ….. Aquest estudi ha de donar les solucions més factibles per a fer POSSIBLE descontaminar i restaurar la zona.

20140802-183657-67017365.jpg

Hi ha d’altres abocadors al nostre país que s’estan estudiant les propostes de descontaminació, tractament i/o buidatge un cop inertitzats els residus, doncs a l’abocador de Vacamorta també es pot preveure de fer-ho estudiant totes les possibilitats.

Només fa falta voluntat política per executar la sentència. El Conseller també manifesta dubtes per el cost econòmic que això suposaria, però la PAAC es pregunta on estan els diners d’haver abocat més de 2 milions de tones: qui els té?. Quant s’ha pagat per cada tona de residus abocada?. A més hi ha una altra qüestió que el Conseller no menciona i és el fet que la empresa responsable: Recuperació de Pedreres, en el seu moment, va realitzar, com la normativa disposa, d’un dipòsit a la Junta de Residus de Catalunya (actualment l’Agència de Residus de Catalunya (ARC)) més de 5 milions d’euros, diners que s’haurien de fer servir per complir la sentència, o sinó, quins són els responsables d’aquesta desgràcia: l’empresa o el Govern de la Generalitat mitjançant els diferents Consellers de Medi Ambient?

Si la justícia permetés no buidar l’abocador fent cas dels comentaris del Conseller, la Generalitat tindria la fórmula magistral d’abocador Il·legal PERFECTE; forats que es poden omplir sense límit (2,2 milions de tones en el nostre cas), durant almenys 14 anys (que és la durada dels 5 processos judicials guanyats), i finalment un cop obligats per llei a tancar, no assumir cap responsabilitat ni amb el territori ni amb la gent que l’habita, deixant l’abocador ben ple tal com està.

Nosaltres la PAAC volem tot el contrari, i seguirem la lluita fins que tanquin, descontaminin/buidin i restaurin les terreres de Vacamorta, perquè cada vegada que s’actuï amb aquest abús de poder absolut contra les persones i el medi ambient, i contra les sentències dels Tribunals, augmenta la ja consolidada desconfiança de la població amb els seus governants.

La zona zero, la zona afectada, que la Generalitat de Catalunya ha creat, no es pot abandonar, s’ha de curar, per poder tornar-ne a gaudir.

Plataforma Anti Abocador de Cruïlles (PAAC)

Amb el suport de :

Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius- Ecologistes de Catalunya (CEPA-EdC)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: