Comunicat de premsa: Representants de més de 30 municipis catalans debaten amb l’ARC sobre el nou programa de gestió de residus

L’Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) i l’Associació de Municipis Porta ahir van impulsar un debat sobre el nou programa de gestió de residus (PRECAT20).

Montse Cruz, tècnica de l’Associació de municipis porta a porta va obrir la jornada explicant que “Els municipis que recullen PaP tenen un 70% més de recollida selectiva i amb una millor qualitat que els municipis que recullen utilitzant contenidors”.

El debat posterior es va centrar en la conveniència d’obligar tots els municipis catalans a dur la fracció no recollida selectivament a plantes de pretractament (Ecoparcs). Aquesta obligatorietat penalitza els municipis que fan més esforç per assolir bons resultats –com és el cas dels municipis porta a porta– perquè han de contribuir a finançar unes instal·lacions que estan pensades pels municipis que no aposten per la recollida selectiva.

Segons exposà Alberto Confalonieri, de la Scuola Agraria del Parco di Monza, hi ha regions a Itàlia que aposten pel Residu Zero i que estan aplicant exempcions en aquesta direcció. “Un exemple és la regió del Vèneto, on s’estableixen exempcions al pretractament per nivells de residus biodegradables a la fracció resta inferiors al 15%”, apuntà Confalonieri.

En el marc del debat, els representants de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) es van mostrar oberts a incorporar exempcions a l’obligatorietat del pretractament sempre que s’assoleixin nivells elevats de recollida selectiva. Així, Francesc Giró va explicar que “L’ARC està estudiant la possibilitat d’incorporar uns criteris d’exempció per a municipis amb molt alts nivells de recollida selectiva”.

A falta de definir quins objectius mínims permetrien aquesta exempció, Mercè Girona, representant de l’ECRZ apunta que “es tracta d’una mesura que beneficiarà i estimularà als municipis catalans a millorar la recollida selectiva de qualitat i la prevenció”.

A banda d’aquesta possible exempció, tant els representants de l’ECRZ com de l’ARC van coincidir en la necessitat d’incentivar econòmicament aquells municipis que obtinguin baixos índexs de fracció rebuig.
Tanmateix, hi va haver intervencions que demanaven a l’ARC que fos més ambiciosa en l’ús d’aquests instruments, ja que fins ara els municipis no percebien suficientment els beneficis econòmics d’apostar per la prevenció i la recollida selectiva. “El model actual no resol els baixos índexs d’aprofitament dels residus ni els conflictes al territori que causen els residus que no s’aprofiten”, s’apuntà des de l’ECRZ.

En aquest sentit, Joan Salabert, del CEPA-EdC digué que “les infaestructures projectades, que s’han d’amortitzar econòmicament, són un llast que condiciona l’assoliment dels resultats del PRECAT20”. Antoni Ferran demanà “un model que aposti per la proximitat, la descentralització i la simplicitat tecnològica per la gestió de la matèria orgànica, com ja es fa a països com Àustria”.

Hi ha consens entre l’ECRZ i l’ARC en el fet que cal promoure, estimular i descriminar positivament aquells ens locals que més estan fent esforços per prevenir i aprofitar els seus residus com a recursos. On hi ha importants diferències és en les velocitats, intensitats i les maneres d’implantació d’aquests instruments.

En general, la valoració final és que cal seguir aprofundint en el debat per avançar cap a un canvi de paradigma i un canvi de model de producció i gestió de residus per avançar cap l’horitzó que pretén arribar al Residu Zero.

Per més informació: http://www.estrategiaresiduzero.cat/index.php/empreses-residu-zero/membres-de-la-xarxa/municipis

Barcelona, 10 d’octubre de 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: