Resum de la #xerrada: conseqüències de les #cimenteres i la #incineració de #residus

foto xerrada sant feliuFont de la notícia: 

http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/50818/una-xerrada-adverteix-de-les-consequencies-de-les-cimenteres-i-questiona-el-model-de-gesti

Continuen les activitats de les Segones Jornades d’Ecologia i Cooperació. El dimecres 15 d’octubre es va fer una xerrada que advertia de les conseqüències de les cimenteres i la incineració de residus. Els ponents van ser Rafa Godoy, en representació de la recent creada Coordinadora Catalana contra la incineració de residus a les Cimenteres, i Josep Lluis Moner per part de CEPA-EdC. Les jornades continuen diumenge, amb una caminada guiada pel riu Llobregat a càrrec d’Amics de la Natura. Dijous que ve es tancaran amb una xerrada sobre el Delta del Llobregat.

cartell jornades internet


A. Picón / C. Verdoy

Ahir dimecres es va fer una xerrada sobre ‘Residus i conflictes socials: abocadors a Collserola i incineració’, en el marc de les segones jornades d’ecologia i cooperació. Es tracta de la tercera xerrada d’aquestes jornades i va reunir una vintena d’assistents a la sala de cultura de l’Ateneu.

El perill de les cimenteres

La crisi ha fet que s’incinerin menys residus, però amb això no n’hi ha prou. És el que va defensar ahir Rafa Godoy, de la Coordinadora catalana contra la incineració de residus a les cimenteres que va recordar que “a Espanya encara hi incineren 25 cimenteres, una de les quals és a Molins de Rei”.

Tot i la crisi, Godoy també va recalcar que, a Sant Feliu, la mobilització va ser molt important perquè no s’incinerés a la cimentera. De tota manera, va advertir que “la cimentera ja és contaminant, encara que no incineri” i no només això sinó que és “una de les indústries més contaminants de la nostra societat”.

El ponent també es va referir a la relació entre les cimenteres i malalties com el càncer, a partir de l’informe ‘Nuevo mapa del càncer’, que afirma que “el código postal es más importante que el código genético”. En aquest sentit, Godoy considera que “si vius a uns 25km d’una cimentera – encara que no incineri – tens més possibilitats de tenir càncer de colon”.

Crítiques a la classe política

Tant Rafa Godoy com Lluís Bonet van ser crítics amb els polítics en gestió de residus: tant pel que fa a la Generalitat, com a Francesc Baltasar quan va ser conseller o fins i tot l’Ajuntament de Sant Feliu. Per Godoy, la classe política “permet que les indústries facin el que fan” i va reclamar als polítics que no amaguin que volen incinerar residus. De fet, va afegir que “si mires als seus programes de medi ambient, tots diuen que aposten per les energies renovables, però no diuen què pensen fer ni com”.

Pel que fa a Sant Feliu, Godoy creu que l’Ajuntament actual “sembla que hagi fet més coses que l’anterior perquè ha tirat endavant comissions ciutadanes”, però va assegurar que “mai envien les actes i les reunions queden en res”. I va retreure que “hi ha hagut moltes peticions per saber com està l’aire de Sant Feliu i no s’ha respost”.

Josep Lluis Moner, un dels fundadors de l’entitat CEPA,va explicar que els ecoparcs de Catalunya “estan construïts per empreses com Fomento, que han obligat a la Generalitat a gestionar els residus com ells volien”. Per ell, “aquest és el gran fracàs de la política de residus”. A més, va lamentar que això ho fes “un partit polític que presumia de saber gestionar els residus” i va criticar Francesc Baltasar quan va ser conseller de medi ambient.

Moner també va argumentar que  l’origen del problema actual es troba “en l’excés de residus” i que no es reutilitzen. En concret, va dir que “només aprofitem un 30% dels residus“. El militant ecologista va ser dur amb el sistema actual: “s’ha muntat una indústria del passeig del residu. Quan més passegem els residus, millor”. Segons va explicar, el programa de medi ambient de la conselleria actual “reconeix que estem arruïnats perquè els ecoparcs només treuen la part orgànica dels residus”.
Collserola: parc natural o parc urbà?

Durant la xerrada Moner també va parlar de Collserola. Es va denunciar que “noves urbanitzacions i equipaments provoquen la pèrdua d’espai i l’aïllament de la zona verda”. Sobre el nou pla especial del Parc va destacar-ne que “no elimina les zones urbanes, no amplia els límits del Parc i no el connecta amb altres zones verdes”. I va ser crítics amb el fet que les entitats ecologistes no poden participar en la redacció del pla fins que estigui acabat.

“Collserola no és un Central Park de Barcelona, és un Parc Natural”, va insistir. Per això va defensar que “no és un parc urbà, és un Parc Natural que “els polítics tenen l’obligació de preservar, sigui quina sigui la seva opinió”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: