Manifest de la coordinadora estatal contra la incineració en cimenteres. Diguem NO a la incineració!

IMG-20150314-WA0010Continuant la tasca de les jornades precedents desenvolupades a Ponferrada, Toledo, Montcada i Reixac, Altsasu-Olazti i Morata de Tajuña, el Moviment Contra la Incineració de Residus a Uniland ha organitzat els VI Trobades de la Coordinadora Estatal de Plataformes contràries a la incineració de residus en cimenteres a Vilafranca del Penedès el 13, 14 i 15 de març amb la participació de:

Una vegada més reiterem que la incineració és la forma més insostenible i perillosa que existeix per al tractament dels residus, genera emissions que perjudiquen greument la salut de les persones, animals i plantes, la qualitat de la terra, de l’aire i de l’aigua. Entre d’altres, ens basem en dos estudis científics d’àmbit estatal titulats “La mortalitat per càncer en municipis i ciutats situades a les proximitats de incineradores …” i en el més recent, del 14 de gener de 2015 “La mortalitat per càncer en les ciutats en les proximitats de les instal·lacions per a la producció de ciment, calç, guix i òxid de magnesi “elaborats per l’Àrea d’Epidemiologia Ambiental i Càncer de l’Institut de Salut Pública de Carles III. Aquests estudis constaten un risc major de mort per càncer en els municipis en un radi de 5 km d’aquestes empreses i l’ampliació de l’afectació a 65 km a la rodona.

A.VV. Morata de Tajuña (Madrid), A.VV. Perales de Tajuña (Madrid), Plataforma Aire Net-Incineradores NO Madrid, A.VV. Can Sant Joan de Montcada i Reixac i Plataforma antincineración de Montcada i Reixac (Barcelona), A.VV. de Pallejà (Barcelona), Col·lectiu de Veïns de Sant Josep de St Vicenç dels Horts (Barcelona) i A.VV. Trevol de Sant Vicenç dels Horts (Barcelona), Vallès Net (Barcelona), Sant Feliu Aire Net (Barcelona), Moviment contra la incineració a Uniland de Santa Margarida i els Monjos (Barcelona), APMA de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), Bierzo Aire Net, GOB (Grup Ornitològic Balear), Plataforma març Mugak Batera d’Olazti-Alsasua (Nafarroa), Lemoa Garbi (Lemoa, Biscaia), Asuntze (Plataforma d’Arrigorriaga, Biscaia), Còrdova Aire Net, Toledo Aire Net, Plataforma contra la contaminació d’Almendralejo (Badajoz), Plataforma Jalon Net (Saragossa), Plataforma Albentosa Natural (Terol), Plataforma d’Alcalá de Guadaira (Sevilla), CONFVAC (Conferderacion d’Agrupacions de Veïns de Catalunya), AMES 15M (Madrid), No al crematori al costat de les cases (Morón de la Frontera), Zero Waste Europe, Plataforma antiincineració del congost (la Garriga, Catalunya) APQUIRA.

Amb el suport de GAIA (Aliança Global contra el Incineració), Ecologistes en Acció i Greenpeace, CAPS (Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris), CEPA i Ecologistes de Catalunya.

L’Agència Europea de l’Energia ha avaluat l’any 2011 els danys a la salut que han produït les cimenteres espanyoles, i aporta xifres pel que fa a la pèrdua d’expectativa de vida, que oscil·len entre els 45 milions d’euros de Lafargue SA de Villaluenga de la Sagra i 70 milions en la fàbrica de ciments de la Robla. I en el total de les 6 instal·lacions de ciment avaluades, que es troben entre les 622 instal·lacions europees que més contaminen, la pèrdua d’esperança de vida és de 319 milions d’euros.

Actualment, moltes de les cimenteres estan a prop de zones altament poblades, de centres escolars, hospitals, … Aquestes cimenteres, a més del coc de petroli, estan cremant residus (llots de depuradores, farines càrnies, plàstics, CDR (residus urbans), pneumàtics, productes farmacèutics, entre d’altres), afegint escòries i cendres volants com a matèries primeres de substitució en lloc de les roques carbonatades. El producte final del ciment conté residus d’aquestes cremes i són utilitzats en la construcció de les nostres cases, col·legis, hospitals, conduccions d’aigua, etc.

L’Oficina de Control i Prevenció Integrada de la Pol·lució ha revelat la generació de les substàncies que es produeixen en les cimenteres a través de la incineració, que són substàncies molt tòxiques i que no són controlades en les instal·lacions, ja que no han estat o no estan incloses en les autoritzacions ambientals integrades. Per això, exigim a les autoritats mediambientals:

La revisió d’aquestes mateixes autoritzacions, acompanyada d’un Estudi Epidemiològic, amb la participació ciutadana. Aquest és imprescindible amb vista a un coneixement exacte dels efectes provocats fins ara per la mateixa incineració. I necessari per a una protecció més segura de la salut de la població i el medi ambient. Aquest serà el primer pas en la consecució de residu zero, que és l’objectiu principal d’un pla de gestió de residus saludable i sostenible. El que ha de ser condició inexcusable perquè no concedim el vot a partits que es manifesten favorables a la incineració.

La salut no està en venda. Diguem no a la incineració!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: