Ecologistes de Catalunya s’oposa a l’exportació de #residus a Andorra per a ser incinerats

La Federació Ecologistes de Catalunya considera que l’anunci de l’inici de converses entre el govern andorrà i el català per a enviar residus de Catalunya a incinerar a Andorra és equivocada i no s’adiu amb l’objectiu de la Unió Europea d’assolir un 60% de recollida selectiva l’any 2020.

Un rescat català encobert a una inversió andorrana sobredimensionada

En els darrers mesos el Govern d’Andorra ha ofert incinerar escombraries de l’Alt Urgell i la Cerdanya a la incineradora de La Comella, inaugurada l’any 2007 i que tracta una mitjana de 34.000 tones l’any, quantitat inferior a les 45.000 tones projectades. La proposta busca rendabilitzar una inversió pública-privada sobredimensionada que esdevindrà encara més innecessària a mesura que Andorra avanci en la recollida selectiva. Si aquesta proposta fructifica el govern català contribuiria a un rescat encobert d’una mala inversió andorrana i un model de gestió de residus ineficient i podria condicionar l’avenç de la recollida selectiva a les comarques involucrades.

 La major part dels materials incinerats són reciclables

La viabilitat de la incineració de residus depèn del poder calorífic del material entrat i per tal de garantir una entrada estable de material combustible a la incineradora caldria renunciar a recollir selectivament materials amb alt poder calorífic com paper i cartró, envasos de plàstic i brics, o mobles i esporga; per contra, si aquests materials es recullen selectivament i es reciclen estalvien més energia que la que s’obté de la incineració contribuint així a l’assoliment dels objectius de l’acord de París contra el canvi climàtic.

 Una espasa de Damocles sobre la bona gestió de residus

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya la recollida selectiva a la comarca de l’Alt Urgell ha estat d’un 45,50%, essent així la segona comarca que més recicla de la demarcació de Lleida, després de la Segarra que assoleix un 52%. A més, la Mancomunitat de l’Urgellet és pionera en la recuperació de residus i la major part dels seus municipis superen el 50% de recollida selectiva, situant-se en situació positiva per a assolir una bona gestió dels residus com a recursos en direcció i objectius Residu Zero. En total, es produeixen únicament 5.000 tones de rebuig.

D’altra banda, la Cerdanya, que està molt per sota de la mitjana catalana, recull selectivament únicament un 20% dels residus, produint 9.500 tones de fracció resta.
La suma total de residus no recollits selectivament d’aquestes comarques, arriba a 14.500 tones anuals, no gaire per sobre de les 11.000 que necessita la incineradora. L’assoliment dels objectius de recollida selectiva previstos al PRECAT20 (60% al 2020), que actualment està en procés d’’exposició pública, significaria produir només 8.500 tones de rebuig, lluny de les 11.000 que necessita la incineradora; només incomplint la legislació catalana es podria omplir la sobrecapacitat de residus de la incineradora.
Per un model Residu Zero a l’Urgell i la Cerdanya
Des del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC) i Ecologistes de Catalunya demanem als governs català i andorrà que aturin qualsevol acord fins que no hi hagi un planejament comarcal ambiciós per a la gestió dels residus. Són diversos els municipis catalans que han optat per un model de recollida selectiva intensiu i sistemes de pagament per generació que poden situar els nivells de recuperació de residus per sobre del 60%, molts d’ells adherits a l’Estratègia Catalana Residu Zero, com ja està passant a 90 municipis catalans com a Argentona, o, fins i tot, per sobre del 80% com a municipis com Matadepera, Tiana, Taradell, Aiguafreda, Collbató, Miravet o Manlleu, de característiques equiparables als de les comarques del Pirineu central.

Barcelona, 18 de desembre de 2015

Per més info: Mercè Girona 627 45 46 14

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: