XXVè Memorial Josep Ramon Lòpez. Emotiva conferència de tancament.

Durant l’acte s’ha visionat l’entrevista feta el desembre de 1992 que reproduïm i que us animem a llegir, no solament pel seu interès històric, sinó per les preguntes que obre respecte la situació actual dels residus, després de més de 25 anys !.

IMG_20190510_192451.jpg

Mercè Girona: “acte molt emotiu  de memòria de la “revolta dels residus” de 1990, amb l’epicentre a la Conca de Barberà i l’Alt Camp i el paper de lideratge del company Josep Ramon en aquella lluita que va aconseguir retirar el Pla de Residus dels abocadors i incineradores i plantejar una alternativa a la gestió dels residus a la Conca de Barberà. Vaig retrobar-me amb companys i companyes d’aquella lluita“.

No oblidem que la lluita contra el Pla de residus va portar una inflexió en la normativa, va forçar al govern Pujol a crear el Dept. de Medi Ambient i va afavorir que es desenvolupes al 1992 la Prova Pilot del model “Residu Mínim” inspirador de la Llei reguladora dels Residus.

Reproduïm la nota dels organitzadors  del XXV MEMORIAL JOSEP RAMON LÓPEZ:

Fins l’arribada del polèmic Pla de Residus, coneixíem en Josep Ramon com a mestre implicat sobretot en l’àmbit de la integració. Sabíem de la seva estima per la natura i ens va ajudar a conèixer millor el respecte pel seu entorn.

Immers en una dura i llarga lluita per tractar d’evitar una imposició incomprensible de dues instal·lacions finalistes de tractament de residus industrials a les comarques de l’Alt Camp i La Conca de Barberà, va moderar i encaminar tot tipus d’actuacions amb gran lideratge però sense cap ànim de protagonisme. Va ser una època intensa plena de treball desinteressat i reunions, sacrificant temps de descans i de companyia amb la família.

Quan es va retirar el Pla de Residus va optar per treballar pel Medi Ambient donant una alternativa als nostres residus domèstics. Sota el nom de Residu Mínim i amb la gent del CEPA, va treballar juntament amb un equip de companys per tractar d’aconseguir fer realitat una recollida selectiva integral i en origen de la brossa domèstica de la Conca de Barberà, una manera racional de tornar les escombraries  al seu mitjà natural perquè com ell deia: “Pensem que és important no precipitar-se en adoptar sistemes de tractament que puguin derivar en problemes de futur i cal adoptar sistemes que respectin el medi…”. Justament en plena elaboració d’aquest projecte, va ser quan va patir l’accident de trànsit que va acabar amb la seva vida un 10 d’octubre de1994.

Des d’aleshores neix l’Associació Memorial Josep Ramon López i anualment s’han vingut realitzant tot un seguit d’actes cada mes de maig durant els darrers 25 anys per intentar continuar mantenir viu el seu record. Aquest any s’ha decidit tancar aquesta entranyable etapa i coincidint amb el darrer memorial hem tingut l’honor de que la nostra estimada companya Mercè Girona del CEPA tanqués de manera brillant i emotiva el cicle de conferències amb la xerrada sota el títol: “Residu mínim 25 anys després” al Pla de Santa Maria.

Moltes gràcies.

Josep Baudés Boronat / Associació Memorial Josep Ramon López

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: